Få experthjälp med sparandet – investera i fonder

Fonder är en sparform som ger bättre avkastning än sparkontot och som är enklare än att spara i aktier. I den här artikeln får du veta de grundläggande sakerna som du behöver känna till för att börja spara i fonder. Från olika kontoformer till olika slags fonder du kan spara i.

Att investera i fonder är ett sätt att trygga en ekonomiskt hållbar framtid. Ett säkrare och enklare sätt att investera än att investera i aktier. Samtidigt har du fortfarande möjligheten att välja fonder baserat på en avvägning mellan risker och möjligheter. Du behöver dock inte, som är fallet med aktier, spendera lika mycket tid med dina investeringar – vilket är en av fondernas stora fördelar. Med en duktig fondförvaltare vid rodret får du förhoppningsvis en jämn regelbunden värdeökning av ditt investerade kapital.

Viktigt att tänka på när du investerar i fonder

sparaFör några år sedan inleddes en trend som gjort att det numera är riktigt billigt att spara i fonder. Det började helt enkelt bli tydligt för svenska sparare att de tjänade mest på att investera i fonder med små avgifter. Följden blev förstås att många fondförvaltare på ett motsvarande sätt insåg att också de tjänade mest pengar på att erbjuda förvaltning till låga avgifter. Förutom att välja fonder med låga avgifter är det viktigt att spara rutinmässigt. Om du sparar så lite som 500 kr i månaden i 40 år så ger det 240 000 kr, exklusive avkastning. Om du lyckas få en fondavkastning på mellan 4-5% eller mer på den tiden så får du den så kallade ränta-på-ränta effekten vilket innebär stora pengar i längden.

Välj rätt kontoform för ditt fondsparande

Vilken typ av konto ska du spara på? Det finns tre olika alternativ:

  • Investeringssparkonto eller ”ISK” som det ofta kallas
  • Aktie- och fondkonto
  • Kapitalförsäkring

sparVarje kontoform har sina för- och nackdelar. Det mest kända alternativet av de tre bör vara Investeringssparkontot. Det finns goda skäl för det, främst är det enkelheten. Investeringssparkonton beskattas nämligen med en schablonskatt vilket gör det både enkelt och billigt. Aktie- och fondkonton innebär i motsatts ut du betalar 30 procent i skatt på vinster, men du kan å andra sidan kvitta dina förluster vilket inte går på ett investeringssparkonto. Kapitalförsäkringen är den minst kända sparformen och är mest fördelaktig om du sparar till någon annan än dig själv, exempelvis ett barn eftersom du själv kan bestämma när kontot ska bli tillgängligt för den du sparar till.

Finns fonder med många olika inriktningar

Själva poängen med att spara i fonder, jämfört med aktier, är att det ska vara en enklare sparform. Du behöver helt enkelt inte vara expert på det du sparar pengar i. Med det sagt finns det fonder av många olika slag, och det är förstås ingen nackdel om du själv har inblick i vart fondförvaltaren investerar dina pengar. Till exempel finns det indexfonder som följer utvecklingen av olika börser, exempelvis Stockholmsbörsen. Fonder som investerar i olika världsregioner, de som fokuserar på olika företagssektorer (teknik, transport mm.), miljöfonder och så vidare.