När du går i köptankar

Ett bostadsköp är ett stort beslut och det är många praktiska aspekter som ska falla på plats innan drömmen blir verklighet. Att vara påläst och organiserad är A och O för att det ska gå ihop – nedan står det du behöver ha koll på.

Är det dags att köpa boende? Spännande! Många tankar snurrar säkert i ditt huvud och det är hög tid att börja strukturera upp dem. Innan du signerar köpekontraktet för bostaden du tror är ditt drömhus finns det några saker att gå igenom för att vara fullt förberedd. 

Amorteringskrav och lånelöfte

Förutsatt att du behöver ta ett lån för att ha möjlighet att köpa ett boende, måste du först ansöka om ett lånelöfte hos en bank. Beroende på vilken bank du vänder dig till kan detta ta olika lång tid att få svar om. Likaså kan det variera hur högt lånelöfte du får beviljat. Se därför till att ansöka i god och se över vilka amorteringskrav som gäller, det vill säga hur mycket du måste betala av på lånet varje år. När detta är avklarat är det sedan dags att börja leta efter ditt drömboende eftersom det är först nu som du vet exakt vad det får kosta.

Gå på visningar

När finansieringen står klar är det dags att börja gå på visningar. Börja med att titta på olika objekt som ligger ute till salu och när du hittar bostäder som verkar intressanta kan du börja gå på visningar. Genom att titta på många olika typer av bostäder skapar du dig snabbt en bild av vad det är du vill ha och vad du inte vill ha. Det är dessutom skönt att ha bockat av många visningar innan du bestämmer dig, så du vet att du inte går miste om något.

Budgivning

I vissa fall finns det fler intressenter på ett hus och då blir det budgivning. Högsta budet är i majoriteten av fallen som vinner, men ibland väljer säljaren något av de lägre buden. Det är alltid upp till säljaren vem det är som får köpa deras boende. Något du måste vara beredd på är att slutpriset kan bli högre än ursprungspriset. Ett smart tips är att kolla efter bostäder som har ett lägre utgångspris för att ha större utrymme för budgivning.

Besiktning

När du hittat ditt drömboende är det dags för besiktning. Om boendet såg bra ut vid visningen ska du vara medveten om att det kan finnas dolda fel, och dessa ska du inte behöva stå för kostnadsmässigt. Om fel dyker upp i efterhand ska säljaren kontaktas då dem är ansvariga för dolda fel i 10 år efter försäljning. Vanligtvis ska säljaren åtgärda fel innan du flyttar in, och i andra fall kan du få en reducering på priset om du väljer att fixa problemet på egen hand. 

Skriva kontrakt

När du ska på kontraktskrivning är det viktigt att se till att du får all information du har rätt till samt att du inte signerar något du inte går med på. Se därför till att ha ett juridiskt ombud med dig som kan hjälpa dig och säkerställer att allt blir rätt.