Spara pengar genom att byta till luftvärmepump

Vill du spara pengar? Vill du göra en insats för miljön? Då kan det vara en bra idé för dig att se över uppvärmningen av ditt hus. Ett byte till luftvärmepump är oftast bra för både ekonomin och miljön.

Hur du värmer upp ditt hus är en viktig fråga av flera anledningar. För din privatekonomi kan det göra skillnad med tusentals kronor per år beroende på vilken uppvärmning du har. Den andra stora faktorn är miljön och de flesta vill idag välja ett alternativ som är klimatsmart. Oavsett hur miljövänligt någonting är så måste pengarna i plånboken räcka till. Med en luftvärmepump från Daikin får du det bästa av båda världar – ett alternativ som både är miljövänligt och enormt fördelaktigt sett till priset.

Gör uppvärmningen av huset mer effektiv

Luftvärmepumpar fungerar bra för alla typer av bostäder. Särskilt väl lämpade är de dock för hem med öppen planlösning. Detta i och med att det kan krävas flera luftvärmepumpar om hemmet har många skrymslen och vrår. Alldeles oavsett, om bytet sker från uppvärmning med direktverkande el eller olja blir resultatet för plånboken väldigt gynnsamt. Än mer effektivt blir bytet om du samtidigt kompletterar med en tilläggsisolering och byte av vattenkranar. Bytet till luftvärmepump gör då att uppvärmningen av ditt hus blir betydligt mer effektiv – och de ekonomiska besparingarna ännu större. Det menar Helena Holm som till vardags jobbar i Energimyndighetens testlabb i en artikel på Expressen.se.

Miljövänlig uppvärmning

En luftvärmepump består av två delar, en som sitter inomhus och en som sitter utomhus. För att värma upp huset drar den in luft utifrån som sedan värms upp. En luftvärmepump är därför inte bara miljövänlig, den kan också förbättra luftkvaliteten inomhus. Det gör den därför att den har luftfilter som samtidigt renar luften.

Luftvärmepumpar har varit populära i flera år

Redan 2015 konstaterade Energimyndigheten att så många som hälften av Sveriges småhus värmdes med luftvärmepumpar. Konstaterandet gjordes i en rapport som skrevs på uppdrag av myndigheten. De drog också slutsatsen att marknaden för luftvärmepumpar stod inför en expansion. Deras förväntningar var att alltfler skulle välja att installera luftvärmepumpar även i deras vanliga hem och i större bostäder. Fem år senare går det att se att luftvärmepumpen är ett fortsatt populärt alternativ. Faktorerna som nämndes ovan gör luftvärmepumpen till ett fortsatt attraktivt alternativ. Det finns ännu fler fördelar.

Det är enkelt att byta till luftvärmepump

Det som gör en luftvärmepump mest attraktiv är förstås miljöaspekten och hur mycket pengar den kan bespara. Ytterligare en fördel är att en luftvärmepump är enkel att installera. I regel krävs inte mer än några timmars arbete tills dess att den är installerad och klar. Det krävs dessutom inte några större kunskaper för att få jobbet gjort. En sak att tänka på är dock att du ser till att köpa en luftvärmepump som är anpassad för nordiskt klimat, det är för att pumparna från början utvecklades för att fungera som air conditioning i varmare klimat. Om du köper en pump från Daikin fungerar den i Sverige.