Generation prepping – vilka är de och varför?

De kallas för preppers – en växande grupp människor i Sverige och i världen som på olika sätt förbereder sig för en kris. Katastroferna de förbereder sig på kan variera och det varierar också hur mycket man väljer att ”preppa” (översätts ungefär: förbereda sig). Många väljer att ha en dunk med vatten, en vevradio och extra batterier. Andra laddar upp skafferiet med konserver och går betydligt längre.

Pandemier, översvämningar, långa perioder av torka. Ja, orsakerna till att det idag har skapats en ”prepper generation” världen över är egentligen inte så konstigt. I Sverige har vi länge förlitat oss på myndigheternas beskydd: idag är vi betydligt med måna om att också ta individuellt ansvar. Vill du vara säker på att höra de senaste krismeddelandena om elen skulle gå? Köp en vevradio för att försäkra dig om att du inte gör dig beroende på elektriciteten. Se till att ha en dunk med vatten hemma, och se till att du har i alla fall några konserver hemma, är några av tipsen som preppers brukar komma med.

Preppers en brokig skara

Många tänker sig kanske att preppers är en enad skara människor, främst män mellan 25-55 år gamla. Men faktum är att de flesta i samhället mer eller mindre preppar på olika sätt, och skaran går inte längre att ringa in som en viss grupp. Efter TV-serien ”Nedsläckt land” har allt fler öppnat upp ögonen för prepping – och att det inte är så komplicerat eller alarmistiskt. Det handlar helt enkelt om att vara förberedd och göra det så enkelt för sig som möjligt att klara smärre och större katastrofer.

Varför är det så att i har börjat med det här nu? De flesta i samhället har nu förstått att beredskapslagren har sålts upp på 90-talet under nedrustningen. Därför har myndigheterna själva gått ut och rekommenderat folk att ”bunkra” förnödenheter. Man brukar säga att ”regeln” är att man ska kunna klara sig i tre dagar med det man har hemma.

Vad måste man ha hemma?

Det allra vanligaste att bunkra med är mat – men många minns nog ruschen efter toapapper när pandemin hade nått Sverige. Andra saker folk bunkrar med är:

  • Vevradio
  • Ficklampa
  • Värmeljus
  • Mediciner
  • Vatten
  • Förband

Här finns ett bra tips på littaratur om ”prepping” och hur du kan tänka och planera inför en kris.