Hur kan man tänka om döden?

Skillnaden mellan oss människor och många andra djur är att vi vet att vi ska dö. Vi vet att vår tid på jorden är begränsad. Med den vetskapen borde vi alla leva så mycket vi kan under den begränsade tiden. Rädsla för döden och att allt ska ta slut får inte vara i vägen för viljan att leva sitt liv fult ut. Men det är svårt.

Att hålla i en begravning för en närstående som dött borde vara en väckarklocka för att leva. Kanske är det en förälder som gått bort, eller någon nära vän. Mer om begravningar finns att läsa på fjallmansbegravning.se/. Begravningen blir ofta en hyllning till livet som den avlidne hade levt. En minnesstund, där man skänker en tanke till hur livet var för den som nu ska begravas. Man tänker inte på hur den avlidne kommer ha det i döden. Så varför denna rädsla och alla tankar om döden, när vi kan minnas och tänka på livet istället?

Filmer om döden lockar besökare

I Finland har filmen ”Livet efter döden” gjort stor succé under 2020, och klättrat högt på biobesökar-toppen. Det visar att vi fascineras av sådana filmer även i dagens samhälle, trots att sådana filmer gjorts sedan filmens genomslag för drygt 100 år sedan. Ännu mer intressant tycker vi det är med människor som är nära döden, eller faktiskt döda men återupplivas. I en artikel i Expressen beskrivs hur Casper var kliniskt död, men lyckades komma tillbaka till livet. Han säger själv att upplevelsen har förändrat livet, och här blir det spännande rent filosofiskt. När man är nära att dö, då förändras synen på hur man vill leva. Det är kanske något sådant som krävs för att ”vakna till”. Även en artikel i DN tar upp att unga människor påminner äldre om meningen med livet. Som att man glömmer bort att leva, eller att vardagen och alla vardagsbesvär blir livet. Drömmarna man hade som ung kanske har tryckts undan av ”livet” och att man får någon form av ånger kring det när man åldras. Känslan av att inte hinna med allt man vill göra, för att man nu blivit för gammal. Därför bör du inte fokusera på döden. Du ska istället fokusera på att leva, och leva det bästa liv du kan tänka dig.