Så underlättar du din flytt

Det är mycket att tänka på när flyttlasset ska gå från en bostad till en annan. För många är det en stressande tid, både före och under själva flytten. Med smart planering kan du dock underlätta din flytt en hel del vad gäller städning, packning, magasinering, flyttbil och uppackning. Med god planering kan du både spara pengar, tid och slippa stress.

Att flytta innebär ofta dubbla känslor. Ofta sammanfaller en flytt med ett nytt jobb eller studier, eller så behöver du en mer passande bostad. Det är spännande att få påbörja något nytt i livet, särskilt om du flyttar till en ny stad eller stadsdel, men samtidigt innebär det både mycket arbete och att behöva flytta från det bekanta. Först måste du hitta en bostad, kanske sälja din existerande bostad och sedan ordna med hela flytten. För att underlätta din flytt bör du planera och börja arbeta med flytten snarast möjligt. Även om det är ett halvår kvar tills du ska flytta, kan det vara klokt att börja rensa i lådor, gå till återvinningen och verkligen tänka igenom vad du vill behålla eller inte.

Fixa flyttstädningen

Hur problematisk och stor din flyttstädning är beror på två faktorer, hur lång tid som du har på dig och hur stor bostaden är som du behöver städa. Ett allmänt tips är att börja städa och sortera i förväg. Om du putsade fönstren två månader innan flytten går, kommer det att gå snabbare att putsa dem under flyttstädningen. Det gäller alla ytor. Det smartaste är dock att anlita flyttstädning i Stockholm under en flytt. En flytt innebär mycket stress och genom att i förväg anlita flyttstädning har du ett stressområde mindre som hänger över dig.

Om du ska genomföra hela flytten under en helg, vilket inte är ovanligt mellan lägenheter, är det än klokare att ha flyttstädning. Ur en ekonomiskt synvinkel kan du rent av tjäna på att städhjälp. Räkna på hur lång tid det kommer att ta dig att städa bostaden i jämförelse med ett städbolag. Hur många timmar eller dagar behöver du arbeta för att tjäna in det? Plötsligt blir flyttstädningen ekonomiskt hållbar, särskilt som du också kan nyttja RUT-avdraget för arbetskostnaden.

Boka flyttbil i tid

Den dag som du vet att du ska flytta bör du boka flyttbil, särskilt om du har ett stort bohag. Det kan vara lättare och billigare att anlita flyttbil under vardagar, än under helger. Nu under coronapandemin kan det vara skönt att en flyttfirma sköter allt, istället för att ta hjälp av vänner.

Packa rätt

Du kan välja att anlita en flyttfirma som flyttar hela ditt bohag utan att du behöver packa ner en enda matsked. De flesta väljer att packa ner sina saker själv, i alla fall till viss del. För att underlätta din ned- och uppackning finns det några saker du kan göra:

  • Börja i tid. Det tar mycket längre tid än du tror, särskilt om du vill rensa.
  • Skriv tydligt på kartongerna, både vad de innehåller, samt vilken rum som de ska till.
  • Blanda inte saker som ska till olika rum, i alla fall inte om du flyttar mellan större bostäder.
  • Se till att de viktigaste kartongerna är lättåtkomliga.

Det finns alltså mycket som du kan göra för att underlätta din flytt.