Tänk på detta vid avstyckning av tomt

Är det dags att sälja en bit mark? Det finns mycket att tänka på inför en försäljning och avstyckning av tomt och det gäller att vara förberedd. Vi berättar vad du behöver tänka på för att lyckas.

Ibland upplever många att när de köper hus finns det alldeles för mycket tomt som de inte vet vad de ska göra med. Det är möjligt att sälja av en bit av tomten för att någon annan ska kunna bygga hus och du kommer få plus i kassan. Innan du kan lägga upp för försäljning behövs det göras en avstyckning där tomten delas upp i enlighet med lagar och regler. 

Stressa inte processen

När tomten ska styckas av finns det många saker att tänka på. Innan något påbörjas måste du ansöka om lov att genomföra uppdelningen där processen kan ta lång tid och kräva många uppföljningar. När du ger dig in i en process att stycka upp en tomt är det viktigt att ha is i magen och låta det ta sin tid, det kommer gynna sig för dig i slutändan. 

När allt är färdigt med avstyckning är det dags att sälja tomten. Det går inte att säga hur lång tid det kommer ta eller hur attraktiv just din tomt kommer att vara för eventuella köpare, utan det mesta beror på läge och vad köparen söker. Om din tomt befinner sig nära havet eller helt är en sjötomt brukar köpare slå till på vårkanten eller varmare tider på året sett till en tomt som är belägen i fjällen säljs oftare på vinterhalvåret. Låt helt enkelt försäljningen ta sin tid, på så sätt kommer du få ut så mycket som möjligt i vinst. 

Att stycka upp en tomt kräver mycket planering för att det färdiga resultatet ska bli så attraktivt som möjligt för en potentiell köpare. Den som kommer att köpa tomten behöver en bra utgångspunkt för att bygga sitt framtida hus, vilket gör ditt jobb ännu viktigare. För att se till att allting blir rätt från start till slut är det bästa att anlita ett proffs som sköter det åt dig. Det sparar din tid och gör allting smidigare.